top of page
EN

Lechner & Lechner Architects 

archdaily | above the trees

 

House Above the Trees

lechner & lechner architects

SALZBURG, AUSTRIA

Architects: lechner & lechner architects

Area : 224 m²

Year : 2019

Photographs :Melissa Zgouridi

Manufacturers :  Binderholz, Archicad, Baumeister Steiner, Bruckner, Holzform

Lead Architect : Christine Lechner

 

 

Text description provided by the architects. Except for the covered forecourt on the ground floor, the structure is kept compact. The forecourt is dominated by the top floor and creates a valuable horizontal surface on the mountain. The primary relationship to the outside space is created by ceiling-high window areas, which are oriented analogously to the balconies and terraces east, south and west.

The intention was to create a living space that feels like a high seat just above the treetops. The material looks lively and natural. The mixture of wooden construction, concrete walls on sight and pig iron create tension and cosiness at the same time. Structurally, all components in contact with the ground, as well as the stiffening core, are made of reinforced concrete. The remaining walls and ceilings as well as the entire upper floor are made of wood. Steel girders and steel supports are used to support the structural requirements. None of this is hidden, but rather consciously shown in its raw beauty.

The kitchen and living room impress with its breathtaking views of the Salzburg mountain landscape. The tension between concrete and wood extends into the kitchen. A concreted kitchen block and an open concreted fireplace invite you to linger. The free-standing kitchen unit is in turn oriented towards the mountain backdrop. The canopies and terraces protect the living area from overheating and create a feeling of security despite the large windows. The light holes in the canopy create a varied play with daylight and one of them is used to access the sauna area on the roof. Here you can enjoy a day in the dramatic sunset with a view of the mountains.

The kitchen and living room impress with its breathtaking views of the Salzburg mountain landscape. The tension between concrete and wood extends into the kitchen. A concreted kitchen block and an open concreted fireplace invite you to linger. The free-standing kitchen unit is in turn oriented towards the mountain backdrop. The canopies and terraces protect the living area from overheating and create a feeling of security despite the large windows. The light holes in the canopy create a varied play with daylight and one of them is used to access the sauna area on the roof. Here you can enjoy a day in the dramatic sunset with a view of the mountains.



 

 

link to the online artikel

to the projekt

bottom of page