DDS | FREIZEITDOMIZIL AUF DEM DACH 2009

Leisure Residence on the Roof

 

dds - das Magazin für Möbel und Ausbau / Authorship with the publisher and Christine Rill

 

Move to the countryside or build a terrace on a townhouse? This question has been on the mind of a Salzburg family for months. They decided for the latter. The result: a leisure residence over the roofs of the city.

Linzergasse in Salzburg is a good address: there are beautiful buildings in the middle of the city, directly on Kapuzinerberg. The owner of a house in the Salzburg Old Town was missing just one thing: the ability to comfortably enjoy the outdoors. He would have even moved to the countryside had he not found a better alternative: converting the 104 square meter attic to a 28 square meter terrace with the adjoining lounge. The center is the outdoor area, surrounded by a series of flower troughs, which continues beyond the glass front into the dining area and the “wellness are” with mini-pool: a 50 cm deep and 160 cm by 200 cm large stainless steel water hedge with a circumferential seat on the overflow channel made of wengé. The kitchen is built around a concrete fireplace covered with a stainless steel plate and functionally equipped with black MDF drawer inserts. In addition, the seating area is virtually open with unfolding patio doors.A set black MDF box, wallpapered inside with bright red swimming pool film, serves as a shower room with integrated infrared zone. All in all, this is a minimalist apartment with luxurious comfort.This is a dream contract for the architecture firm, Lechner & Lechner, as well as for the interior construction company, Stockinger Holzhandwerk. The 28-man carpentry shop (www.fensterstock.at) did not receive the order because it had delivered the cheapest offer in a price battle. No, the builder entrusted the project to the company on the basis of previous services. “A regular customer,” comments Josef Stockinger, owner of Stockinger Holzhandwerk. Architect Horst Lechner was even clearer: “They're just good.” Lechner delivered the plans on a scale of 1:20. Stockinger developed the furniture and the interior design based on this model. The project lasted for about half a year. Half a dozen carpenters spent weeks producing the items and furniture. The client opted for wengé floorboards as flooring. In the middle, a square glass surface allows light reach down into the lower levels.Outside, the flooring continues in the form of a wengé wooden grate on a metal substructure. The terrace parapet is also covered with wengé. Four handcrafters worked together to construct the Black Box and the locksmith mounted the prefabricated metal substructure on the bare floor.The carpenters laid them down - after the plumber had installed the circuits. An upholsterer lined the interior with red swimming pool foil. Lastly, Stockinger delivered the furniture: from the kitchen shelves to the oak wood table.

Show More

further publications

Handbuch Bauen & Wohnen
2015 | Salzburg
Wohnraum | Die Geometrie des Himmels
2009 | Vienna | Austria
Top of Salzburg 2008
2008 | Salzburg
Mehr anzeigen

to the project