EN

the mill at the edge of the forest 

year: 2021 | typology: semi-public | status: completely

Umbau einer Mühle mit kleinen Eingriffen / Architektin Christine Lechner / Lechner & Lechner / Priesterhausgasse 18 , Salzburg / Architekten Salzburg

@ Martin Konzett

Leben in der Natur - Umbau einer Mühle mit kleinen Eingriffen / Architektin Christine Lechner / Lechner & Lechner / Priesterhausgasse 18 , Salzburg  / Architekten Salzburg

The old mill building dates back to 1914 and has been adapted several times before. It is located at the transition from meadow to forest in a ditch next to a stream. The existing building was not sufficiently lit and the connection to the surroundings was not established.

 

Our approach was to strengthen and reorganize the existing rooms with careful interventions. It was essential to formulate the new interventions clearly legible and not to hide the static supports of the existing building. The character of the existing is strengthened by the contrast with the new. The scenic surroundings, the threshold between forest and hill country, can also be experienced.

Bauen im Bestand - Architekten Salzburg - Lechner & Lechner - Architeken Salzburg
Bauen im Bestand - Architekten in Salzburg - Lechner & Lechner - Architeken Salzburg
Bauen im Bestand - Das Atelier der Bildhauerin Caroline Goellner - Architektur Lechner & Lechner Salzburg - Architektin Christine Lechner - Architekten in Salzburg
Das Atelier der Bildhauerin Caroline Goellner - Architektur Lechner & Lechner Salzburg - Architektin Christine Lechner - Architekten in Salzburg

The studio of the sculptor Caroline Goellner is positioned as a semi-public space on the ground floor. This is where their art is created and seminars held. The character of the former mill is most noticeable here, because the high mill rooms were only structurally strengthened and a window with a view of the stream was added. The terrace door creates a separate entrance from the studio to the garden.

The interventions are only made selectively, where they achieve a major effect with small interventions. There is a small workshop with ceramic machines and a large gallery room. The new window, with the dimensions of the existing window, was positioned on the upper pocket of the gallery of the studio in the direction of the creek and a pleasant workplace was created. 

Via an existing old "creaky wooden staircase" the visitor comes from the gallery space of the Kunstaltier into the private area. Living and working come together in one place. The living space is placed above the gallery space. By opening up the living room on the west wall of the house, an opulent view of the landscape is generated. The window becomes a picture frame and the static reinforcement

is deliberately staged. The striking intervention is limited to the side facing away from the entrance to the studio. A small pocket in the attic connects the private rooms and gives the low living space a play between height and depth. The newly created terrace opens up direct access to the landscape from the private area. In this way, work and leisure can exist in close proximity to each other.

client and project participants

further projects