SPACE IN BETWEEN

year: 2017 | typologie: residential | status: concept

SpaceinBetween2high.jpg

The project was created within the design process under the supervision of Rasa Navasaitye at the institute of urban design (iuod) at the University of Innsbruck. The planned quarter is in London in the Shoretisch district. This area is a historic industrial area and was gradually bought up by investors over the past year. The old industrial halls were made available to artists by the new owners in order to upgrade the district. In the meantime, the old structures, from the industrial revolution, are giving way to modern glass skyscrapers and are achieving high rental and purchase prices. Part of the reason for this is the short supply of living space within London.

The aim of this design work was to focus on the neglected space in a condensed environment. This means that it is not the individual residential unit per se, but the public and semi-public space in between, the core of the urban planning consideration. In the design, a public network of paths runs through the entire complex. Commercial and public facilities are located on this network of roads. To the side of this are the semi-public areas in front of the residential units and behind them are the private rooms.

The building structure itself is a walk-in landscape of flowing, interwoven forms. The wallpaper art of the Briton William Morris serves as the source of inspiration for the execution of these weaves. The interweaving consists of an agglomeration of modules that combine to form groups. These groups are reunited to form fragments and finally put together to form this urban structure.

SpaceinBetween3.jpg

                       Modul 1

The outer wall of this module forms a loop over two floors and creates a connection between three floors. This module is public and has an area in front of it for various uses such as cafés and consumption-free spaces.

SpaceinBetween4.jpg

                    Modul 2

The outer wall forms a loop here without connecting two floors. It is a residential module with a private terrace. The connection between the floors is created here via a staircase.

SpaceinBetween5.jpg

                      Modul 3

This module forms a helical loop that connects up to four floors. There is an atrium courtyard within the loop. This creates space for artist studios and educational facilities.

SpaceinBetweenG2.jpg

                   Groups
 
Module 1 forms a public path as a group, which distributes the users to the private residential units. The twist creates large open spaces in front of commercial and public facilities. The module 2 is arranged one above the other and rotated. The twisting creates a semi-public area in front of which a semi-public access leads. At the rear there are private terraces, which are allocated to the individual residential units.

SpaceinBetweenG1.jpg
SpaceinBetweenF1.jpg

                                                               Fragments

The groups reassemble into fragments. The group of module 1 serves as public access and distribution and is combined with module 2. Footbridges lead from the public group to the increasingly private group 2. Module 3 forms its own fragment that appears like a walkable landscape. In combination, they form the urban design with a continuous network of paths and the openings from the street to the existing canal.

SpaceBetweenF2-per.jpg
SpaceinBetweenF2-top.jpg
SpaceinBetweenAnsicht.jpg

further projects